Wielrennen in Andorra

Andorra, één van de kleinste landen van Europa gelegen in het noorden van Spanje. Het is een paradijs voor shoppers door de lage belasting. Daardoor liggen de benzineprijzen ook een stuk lager, wat weer veel auto- en motorliefhebbers aantrekt. Die lage brandstofprijzen zijn niet de enige reden dat automobilisten en motorrijders hierheen trekken. Zij kunnen namelijk in dit bergachtige land prachtige tochten maken. De laatste groep mensen die zich aangetrokken voelt tot Andorra zijn de wielrenners. Veel profs wonen en trainen hier, vooral doordat het bergachtige landschap en goed onderhouden wegen een perfecte trainingsomgeving bieden. In deze blog vertellen wij jou de hoogtepunten die je moet hebben gefietst als je wilt gaan wielrennen in Andorra. Uiteraard is het wel belangrijk dat je goed voorbereid naar Andorra gaat.

De bekende beklimmingen in Andorra

Ondanks dat de bergen in Andorra veruit onderdoen in populariteit ten opzichte van de herkenbare bergen uit de Tour de France, zijn er toch aantal favoriete beklimmingen onder de fanatieke wielrenners. Zo is één van de meest gefietste cols in Andorra de Col de la Gallina. Deze forse klim van 12 kilometer lang, 1044 hoogtemeters met de top op 1910 meter hoog is echt geen kinderspel. De zuidkant van de berg is de zwaarste kant, met de steilste kilometer gemiddeld 12% en stukken rond de 15%. Dat het nog een stukje steiler kan bewijst de Collada de Beixalis. Deze kortere klim van 6,5 kilometer bevat stukken van 18%! Het kan op deze steile stukken erg warm worden in de zomer omdat je bijna geen rijwind ervaart. Op zo’n moment is het verstandig om te investeren in een ademend wielershirt, zoals ons Climb wielershirt. Dit wielershirt voert jouw lichaamswarmte af door de vele gaatjes die in de stof geweven zijn en beschermt jou alsnog tegen de zon. Gelukkig vlakt het na 4 kilometer wat af, dus je kunt al jouw energie inzetten op het eerste steile deel. De laatste veel gefietste weg die wij hier uitlichten is de provinciale weg naar het skioord El Pas de la Casa. Gedurende jouw verblijf in Andorra zul je hier talloze professionele wielrenners omhoog zien fietsen voor hun hoogtestage. Deze klim is niet de mooiste, maar wel de langste. Maar liefst 28 kilometer lang stijg je met een gemiddeld percentage van 5% naar een hoogte van 2408 meter. 

La Purito

Veel van de bekende beklimmingen in Andorra worden aan elkaar geplakt tijdens de toertocht La Purito. Jaarlijks wordt dit grote wielerevenement georganiseerd door ex-prof Joaquin Rodriguez. Hij heeft op het podium gestaan van de Giro, Tour de France en Vuelta en heeft veelvuldig getraind in Andorra. Na zijn actieve carrière heeft hij zijn eigen toertocht bedacht. Het parcours van deze tocht gaat kriskras door het hele land. Aangezien Andorra klein is kun je met de langste afstand van 110 kilometer en 4800 hoogtemeters bijna alle hoeken van het land bekijken. Je kunt aan de afstand en hoogtemeters al zien dat deze toertocht eigenlijk alleen maar klimmen en dalen is. Wij vinden deze wielertocht een onderbelicht evenement. Dat de deelnemers bijna allemaal uit Spanje of Andorra komen geeft aan dat deze tocht nog een verborgen parel is op de wielerkalender. Wij raden het zeker aan om een keer naar Andorra te trekken om dit prachtige land te ontdekken op de fiets!