Hoe blijf je koel tijdens wielrennen in de hitte?

Wielrennen wordt door de meeste mensen gezien als een zomersport. Hoewel professionele wielerwedstrijden en toertochten al vroeg beginnen en doorgaan tot diep in het jaar, zal iedereen het erover eens zijn dat fietsen in de zon toch echt het lekkerst is. Maar wat nou als het echt te warm wordt? Hoe blijf je dan koel tijdens het wielrennen? Dan kun je terecht bij ons: TBT Sportwear. Bij ons kun jij zelf een speciaal wielershirt ontwerpen dat volledig is ontwikkeld om verkoeling te bieden tijdens zware inspanningen en hoge temperaturen. In deze blog lees je wat wij hebben gedaan is om een wielershirt te ontwikkelen dat beter warmte afvoert. Bovendien beantwoorden we de eeuwenoude wielervraag: rits van je wielershirt open of dicht als je het echt heet krijgt?

Speciale materialen voor absorptie

Het materiaalgebruik in het wielershirt dat je gaat ontwerpen, is cruciaal voor de warmteregulatie. Vooral de grootte van de open ruimtes tussen de garen is belangrijk voor de afgifte van lichaamswarmte. Dit noemen wij de mesh van de stof en is bepalend voor de zweetabsorptie. Met mesh wordt bedoeld in welk patroon de stof geweven is. Dit kan heel strak op elkaar zijn, waardoor de stof als één geheel oogt, of met grotere gaten tijdens het weefproces. Er zijn talloze soorten mesh op de markt. Wij kiezen hieruit de juiste soorten voor het perfecte wielershirt voor warme dagen op de fiets. Door te varieren in het soort mesh op bepaalde plekken in het wielershirt kunnen wij ook onze aerodynamische fietskleding koel houden. Toch is ons Climb-wielershirt veruit de beste keuze om koel te blijven in de hitte. Op deze pagina kun je alle informatie en detailfoto’s vinden van dit ultieme klimmersshirt.

Klik op de fotos voor alle details van ons climb wielershirt

Wielershirt open of dicht?

Er is al tijden een debat in de wielerwereld: doe je je wielershirt open of houdt je hem dicht wanneer je het warm krijgt. Veel amateurs maken hun wielershirt helemaal open wanneer het echt heet wordt, omdat de koele wind langs de borst snel helpt met afkoelen. Toch zie je dit niet vaak bij profwielrenners. Hun wielershirts zijn zo ontworpen dat ze beter zweet absorberen en afvoeren dan een ontbloot bovenlijf. Je kunt vaak aan het einde van de fietsrit witte plekken zien op de wielerkleding. Dit is het zout dat is achtergebleven in de stof omdat het water in het zweet is verdampt. Ook speelt aerodynamica een rol in de keuze om het wielershirt open te doen. Wapperende kleding vangt meer wind en verstoort de luchtstroom. Vind je het niet erg om een paar seconden later boven te komen, dan kun je gerust de rits opendoen. Maar als je van plan bent om je beste tijd ooit neer te zetten, houd dan het shirt dicht en vertrouw op de warmte-afgevende materialen!

Ben jij van plan om te gaan fietsen op plekken waar de temperaturen torenhoog kunnen worden? Ontwerp dan zelf, of samen met ons, een wielershirt dat speciaal ontwikkeld is voor zweet-absorptie en warmteafgifte!

Bij vragen neem gerust contact met ons op!
Sportiever groet,

De mannen van TBT