Meedoen aan de Olympische marathon als amateur

Dit jaar is er een unieke kans voor recreatieve hardlopers. Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen kunnen dit jaar amateurs hetzelfde parcours afleggen als de profs. In de ochtend zullen de mannen strijden om de medailles, waarna er in de avond 20.000 amateurs van start mogen gaan op dezelfde 42,2 kilometer. In deze blog behandelen wij de verschillen tussen de wereldtoppers en de recreatieve lopers die deze dag duidelijker dan ooit te zien zullen zijn.

Verschillen tussen amateurs en profs

Wie in de ochtend naar de wereldtop staat te kijken zal zich verbazen over het extreem hoge tempo wat ze voorbij zien vliegen. Met een finishtijd die rond de 2 uur zal liggen moeten deze topsporters ongeveer 2 minuten en 50 seconde doen over een kilometer. Voor gewone mensen zoals jij en ik is dit tempo gelijk aan een stevige sprint. Hier is dan ook het eerste verschil te zien tussen de profs en amateurs. Gemiddeld gezien lopen de profs twee keer zo snel als een amateur. Een tweede verschil is de looptechniek die direct gelinkt is aan het derde verschil: het type hardloopschoen. Op de hoge snelheden die de lopers behalen is de landing op de voorvoet een bevorderende techniek. Helemaal nu de profrenners schoenen dragen die verstevigd zijn met een verend deel van carbon. Deze ontwikkeling in het materiaal heeft in de afgelopen jaren voor een extreme verbetering van de eindtijden gezorgd. Voor amateurs met een veel lager tempo heeft zo’n hightech schoen nog niet zo veel effect, aangezien een langzamer tempo vaak een landing op de hiel als resultaat heeft. Er kan hierdoor minder voordeel uit een moderne hardloopschoen gehaald worden. Amateurs zul je dus veel eerder terug zien op hardloopschoenen met een zool van schuim. Pas als er voldoende looptempo ontwikkeld kan worden door een amateur heeft het zin om over te stappen op de nieuwe variant van hardloopschoenen.

AspectAmateursProfessionals
Gemiddelde snelheid6-8 minuten per kilometer3-3.5 minuten per kilometer
Finish tijd4-6 uur2-2.5 uur
Tempo per kilometer6:00 – 8:003:00 – 3:30
Snelheid (km/u)7.5 – 1017 – 20
Eerste helft tijd2-3 uur1-1.25 uur
Tweede helft tijd2-3 uur1-1.25 uur
Tussenpozen snelheidVariabel, afhankelijk van conditie en ervaringConsistent en strategisch
Pacing strategieMinder gestructureerd, vaak te snel startenGoed gepland, gelijkmatig tempo
Versnelling tijdens raceZeldzaam, vaak afname in tempoVaak negatieve splits (sneller in tweede helft)
Finish versnellingMinder frequent, afhankelijk van resterende energieGebruikelijke sterke eindspurt
Deze tabel geeft een overzicht van de belangrijkste verschillen in snelheid en gerelateerde aspecten tussen amateur- en professionele marathonlopers.

Hardloopkleding voor recreatieve lopers

Naast het verschil in de hardloopschoenen is er ook een verschil te zien in de sportkleding van de profs en de recreatieve lopers. Waar de meeste amateurs in een gewoon sportshirt deelnemen aan een marathon zie je bij de professionele lopers vooral hemden. Dit komt simpelweg omdat zij zo’n enorme prestatie leveren en daarbij dusdanig veel warmte ontwikkelen dat zij zo licht en luchtig mogelijk gekleed moeten gaan. Een recreatieve loper trekt over het algemeen een standaard sportshirt aan. Gelukkig kun jij ook in zo’n sportshirt topprestaties behalen! Kies dan wel voor een kwalitatief sportshirt, waarbij gebruik gemaakt is van de juiste stoffen en een comfortabele pasvorm. Voor de beginnende of gevorderde hardloper hebben wij een heerlijk hardloopshirt ontwikkeld. Het shirt absorbeert het zweet en zorgt ervoor dat het in contact met de lucht weer verdampt. De verkoeling die dit oplevert zorgt ervoor dat jij langer en harder kunt hardlopen. Daarnaast kun je dit sportshirt bij ons volledig zelf ontwerpen. Samen met onze ontwerper kun jij van A tot Z invloed hebben op het design. Wij zorgen dat al jouw wensen op het sportshirt terecht komen, zodat jij misschien wel aan de volgende Olympische marathon mee kunt doen!