Kan je binnen wielrennen? Tips voor indoor cycling!
Het zit de laatste dagen echt niet mee met het weer. De ene storm na de andere trekt over ons land met lage temperaturen, veel wind en regen als gevolg. Dat zijn zo’n beetje alle vijanden van een lekker rondje wielrennen in de buitenlucht. Daarom blijven veel mensen in de herfst en winter binnen. Gelukkig hoef je jouw wielrenfiets niet onder het stof te laten komen totdat betere weersomstandigheden aanbreken. In deze blog leggen wij jou uit hoe je fit kunt blijven als het buiten slecht weer is.
De voor- en nadelen van het binnen wielrennen
Het grootste nadeel van binnen wielrennen is de eentonigheid. Je zit de gehele rit op dezelfde plek en je fietst niet lekker door de natuur. Omdat jouw omgeving niet veranderd kan het binnen wielrennen al snel een beetje vervelen. Wij raden jou aan om als eerste een duidelijk doel te stellen. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde tijdsduur zijn of een specifiek intervalprogramma. Hierdoor heb je iets waar je naartoe kunt werken. Daarnaast is opzwepende muziek tijdens de intervallen of een film kijken tijdens de langere duurritten erg aan te raden. De tijd gaat dan toch net even wat sneller.
Het niet kwijt kunnen raken van jouw lichaamswarmte is een ander nadeel. Tijdens het wielrennen in de buitenlucht stroomt er constant wind langs jouw lichaam. Je merkt dit verschilt buiten altijd goed wanneer je van wind tegen een bocht neemt en wind mee gaat fietsen. Het voelt dan direct warmer aan. Daarnaast is de impact ook wat groter op jouw spieren. Wanneer je buiten fietst hou je vaker je benen stil tijdens bochten of bij stoplichten. Binnen op jouw hometrainer of Tacx heb je deze spontane pauzes niet. Tenzij je gebruik maakt van een ventilator zal je binnen dus al snel gaan zweten. Kleed je dus goed op de warmte en neem een handdoek mee om het zweet van jouw lichaam af te halen. Trek bijvoorbeeld een luchtig wielershirt aan. Vaak is een wielershirt zelfs overbodig. Een sportshirt of ondershirt en een wielrenbroek is al een goede outfit om binnen te wielrennen.
Dat je niet vrijuit fietst over de fietspaden heeft ook een voordeel. Je wordt namelijk niet gestoord door stoplichten of andere weggebruikers tijdens jouw training. Dit is perfect voor intervaltrainingen waarbij je een vaste tijd wilt inspannen. Het gebeurt buiten nog wel eens dat je volle bak aan het trappen bent tijdens een interval, maar moet remmen voor een rood licht. Wanneer je binnen gaat wielrennen kun je voor iedere interval hetzelfde verzet kiezen en ongestoord doortrappen.
Indoor cycling tegen anderen
Je hoeft het niet enkel bij muziek of een film te houden. Je kunt tegenwoordig ook de competitie aangaan met wielrenners van over de hele wereld. Programma’s zoals Zwift gebruiken de wattages die je trapt op jouw hometrainer om online te racen. Je kunt ook zelf online een rondje fietsen of een berg beklimmen. Toch is het wedstrijdelement het leukste van deze programma’s. Hierdoor krijg je extra motivatie om alles te geven tijdens een indoor fietssessie. Er worden zelfs toekomstige topwielrenners gescout via deze wedstrijden. Doe dus goed je best, want wie weet is dit wel jouw weg naar de wielertop!