De ideale fietskleding voor lange afstandsritten

Een fanatieke wielrenner is al snel niet meer tevreden met rondjes van een uur. Die hobby op twee wielen loopt al gauw uit de hand. Voor je het weet ben je al aan het toewerken naar jouw eerste keer 100 kilometer op de fiets. Of ben je jezelf aan het voorbereiden op een lange toertocht. Deze toertochten zijn er vaak in meerdere afstanden, maar zelfs de kortere afstanden zijn vaak al een flinke ronde. Naast een goede conditie en een goed onderhouden fiets is de wielerkleding ook van groot belang. In deze blog vertellen wij jou waar jij allemaal op moet letten zodat jouw volgende lange fietstochten vlekkeloos zullen verlopen!

Kies een goede wielrenbroek

Een goed zeem is van uiterst belang voor jouw comfort. Gelukkig weten wij daar alles van. Vele uren hebben wij op onze zemen gefietst. Van 24-uur race van Zandvoort tot zes keer de Mont Ventoux, niets is te gek voor onze zemen. Maar wat maakt een zeem nou een goed zeem? Het zit hem vaak vooral in het gebruikte schuim en de vorm.

Allereerst bespreken we het schuim waar een zeem uit opgebouwd is. Hierbij gaat het vooral om de dichtheid van het schuim wat de kwaliteit ten goede komt. Een zeem gemaakt van dichter schuim blijft over een langere tijd support geven. Dit betekent niet meteen dat een dik zeem direct een goed zeem is. Een bekend merk dat zemen produceert voor de grootste merken is Elastic Interface. Hun zeem voor ultra lange ritten is niet dikker dan hun andere zemen. Het verschil zit hem in de verschillende dichtheden van schuim wat strategisch ingebouwd is in het zeem. Hierdoor voel je het zeem amper zitten tijdens het fietsen maar ervaar jij wel een enorm langdurig comfort.

Daarnaast is de vorm van de zeem ook belangrijk. Voor dames en heren bestaan er andere vormen van het zeem. Vaak is het dikste gedeelte van de zeem op een andere plaats gelokaliseerd omdat de vorm van de heupbotten anders is. Het is dus altijd noodzakelijk om een zeem te kiezen die bij jouw lichaam past. Als laatste hebben de vorm van de bretels en powerbands (broekspijpen) ook invloed op de mate van comfort. Bredere bretels en powerbands verdelen de druk beter waardoor jij ze minder voelt zitten en je onderweg geen bekneld gevoel zal krijgen. Voor meer informatie over onze wielrenbroeken bekijk de wielrenbroek ontwerpen pagina.

  • Elastic interface zeem voor de TBT High performance wielrenbroek Heren
  • Elastic interface zeem voor de TBT High performance wielrenbroek Dames

Fijne wielershirts voor lange tochten

Het tweede kledingstuk dat goed in orde moet zijn voordat jij lang op de fiets gaat zitten, is het wielershirt. Er zijn een aantal bikkels die gewoon tijdens koude en natte dagen urenlang op de fiets zitten. Daarvoor nemen wij onze pet af. Maar als je eenmaal zo ver bent dat je onder die omstandigheden op de fiets stapt, dan heb je de tips in deze blog waarschijnlijk niet meer nodig. De meeste mensen die op zoek zijn naar tips zijn fanatieke wielrenners die hun eerste lange tochten willen maken. Over het algemeen wordt dat gedaan op betere dagen, of in ieder geval in de maanden waarop de kans op goed weer beter is. Wat dan kan gebeuren is dat het warm wordt, wat weer een andere uitdaging met zich meebrengt. Want hoe blijf je koel tijdens een lange warme fietstocht? Dat kan door te kiezen voor een geschikt wielershirt.

Ventilatie is van groot belang tijdens het fietsen in warme temperaturen. Een ademend wielershirt biedt dan de oplossing. Stof kan ademen door ruimtes open te laten tussen de garen waaruit de stof is opgemaakt. Mesh-stoffen zijn op een specifieke manier geweven waardoor dit gerealiseerd wordt. In onze wielershirts hebben wij verschillende soorten mesh gebruikt om dit voor elkaar te krijgen. Hoe groter de mesh, hoe meer verkoeling je zult ervaren. Op onze productpagina’s leggen wij hier meer over uit. Na het lezen van de informatie over onze wielershirts kun jij het perfecte type wielershirt uitkiezen voor jouw lange afstanden op de fiets.

De juiste wielrensokken

Als laatste zul je goede wielrensokken nodig hebben. Gewone sokken nemen veel zweet op maar zijn minder goed in het verdampen van dit zweet. Hierdoor fiets jij op een gegeven moment met natte sokken. De kans op blaren of schuurplekken wordt dan groter. Het is beter om wielrensokken te dragen die ontwikkeld zijn om te ventileren.
Deze sokken moeten strak om jouw voet zitten zodat er geen stof kan oprollen. Wanneer dat gebeurt zul jij discomfort ervaren of zelfs blaren oplopen. Onze wielrensokken zijn speciaal ontwikkeld om strak om jouw voet te zitten zonder af te knellen. Daarnaast hebben we strategisch geplaatste ventilerende delen waardoor de warmte goed kan ontsnappen. Wanneer je ons advies volgt en zorgt dat je deze drie kledingstukken in orde hebt ben jij zekerweten voorbereid op jouw lange afstandsritten!