De impact van teamkleding op saamhorigheid

De opkomst van teamkleding: hoe versterkt het samenhorigheid?

De wielersport kent een lange geschiedenis. Al sinds 1868  worden er wedstrijden gefietst. Maar toen was het lang niet zo professioneel als tegenwoordig. Toentertijd waren het vooral jonge boerenzonen die door mee te doen aan wielerwedstrijden wat geld probeerde te verdienen. Naarmate de populariteit van het wielrennen steeg en de grote rondes steeds meer bekijks trokken, begon er nog meer geld te verdienen. Dit werd door sponsors aangegrepen om hun naam te verbinden aan rijders en teams. De eerste sponsoren waren voornamelijk fietsenbouwers. Er was namelijk geen betere reclame voor een fietsenmerk dan het ontwikkelen van de fiets waarmee rondes zoals de tour de France mee gewonnen werden. 

Luc en Wesley in TBT Custom fietskleding op kopje van bloemendaal

Herkenbaarheid is van groot belang

De teamkleding moest natuurlijk opvallen. Meestal werd dat gedaan door felle contrasterende kleuren en grote letters te gebruiken. De Peugeot teamkleding is misschien wel het meest herkenbare wielershirt uit de vroegere geschiedenis van het wielrennen. Een ander herkenbaar wielerteam was Mapei. De rijders van dit verfmerk moest natuurlijk een kleurrijk tenue dragen om te laten zien aan de toeschouwers dat zij talloze kleuren verf aanbieden. Dit is een mooi voorbeeld hoe bedrijven teamkleding kunnen inzetten om hun boodschap aan veel fans te laten zien. 

In het huidige peleton wordt de teamkleding voornamelijk ontworpen rondom de sponsoren. De kleuren van de teams veranderen samen met de logo’s van de sponsoren. Zo zijn er verschillende teams waarbij een groot deel van de renners en staff al jaren hetzelfde is, maar toch ieder jaar een ander tenue uitgebracht is. Teams zoals Visma-Lease a Bike en Quickstep zijn echter al jaren in hun vaste kleuren te zien, ondanks dat de sponsoren wel wat veranderd zijn. Dit hebben zij gedaan om hun herkenbaarheid te behouden.

Terugkeer van retro shirts

De laatste jaren zien we steeds vaker een ode aan de tenues van vroeger. Het beste voorbeeld is de prachtige geel-paarse wielerkleding van Alpecin, de ploeg van Matthieu van der Poel. Speciaal om zijn opa Raymond Poulidor te herdenken, die fietste voor het Mercier-team, hebben zij de kleuren van dat team in een nieuw jasje gestoken. Voor het kiezen van een ontwerp voor jouw eigen wielerkleding hoef je dus niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Bekijk eens de wielertenues van alle grote wielerteams en laat je inspireren.

Heb jij altijd al willen rondrijden in wielerkleding die er net zo gelikt uit ziet als dat van de profs? Dan kun jij nu bij ons zo’n zelfde soort wielertenue ontwerpen. De kwaliteit van onze wielerkleding is al gelijk aan dat van de profs, nu nog jouw ontwerp! Natuurlijk helpen wij jou hier een handje mee als je er zelf niet helemaal uit komt. Hoe dan ook zullen wij er samen iets moois van maken! Wie weet rij jij er straks samen met jouw vrienden net zo gesoigneerd bij als de profs!