Krachttraining voor wielrenners

Krachttraining voor wielrenners

Het beeld dat de meeste mensen hebben bij profwielrenners is dat van magere, lichte sporters. In veel gevallen is dat ook zo, aangezien voor iedere kilo meer vermogen nodig is om vooruit te komen. Een laag gewicht is extreem belangrijk voor het beklimmen van bergpassen. Je zult dus niet snel denken dat wielrenners zich in de sportschool zullen begeven om met gewichten te gaan smijten. Toch is krachttraining voor wielrenners de laatste tijd een onmisbaar element van de training geworden. In deze blog leggen wij jou uit welke vormen van krachttraining voor wielrenners er zijn en welke jij kunt gebruiken om een betere wielrenner te worden!

Luc en Wesley in style afdalen van het kopje van bloemendaal

Core- en beenspieren

De krachtoefeningen voor wielrenners zijn met name gericht op het versterken van de buik- en rugspieren. Sterke core-spieren helpen jou om de kracht vanuit jouw benen beter over te dragen naar de trappers. Dit is met name het geval bij een sprint uit het zadel. Sterke rugspieren zijn belangrijk bij lange ritten op de fiets, al helemaal als deze bergop zijn. Door de rechtere houding en het hogere vermogen wat je moet trappen vraag je meer van jouw rugspieren, wat tot verkramping kan leiden.

Natuurlijk kun je tijdens de krachttraining voor wielrenners ook jouw beenspieren trainen. Het is hierbij wel belangrijk om na te gaan wat voor type wielrenner jij bent. Wil je zo licht mogelijk blijven omdat je bergop jouw belangrijkste prestaties wilt leveren? Zorg dan dat je niet te veel gewicht gaat tillen tijdens de krachttraining. Focus op lage gewichten en veel herhalingen om het duurvermogen van jouw spieren te behouden. Sprinters en punchers kunnen dit gewicht wel wat verhogen. Hieronder lees je hoe zij te werk kunnen gaan.

TBT Custom wielrenbroek in actie met goude band

Krachttraining voor sprinters

Ben je van plan om deze zomer iedere sprint te winnen waar je aan start? Dan is het verstandig om de intensiteit van de krachttraining te vergroten. Het aantal herhalingen gaat dan per oefening omlaag en het gewicht dat je verplaatst gaat juist omhoog. Neem ook meer rust tussen de oefeningen voor het beste effect. Als sprinter kun je ook vaker in de week een krachttraining doen. Als je kijkt naar het trainingsschema van baanwielrenners, dan zitten ze meer tijd in het krachthonk dan op de wielerbaan. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het effect van een krachttraining wat verminderd wordt als je daarna nog een flinke duurinspanning doet. Ga dus niet urenlang op de fiets zitten na een krachttraining.

Opbouw van de krachttraining voor wielrenners

Krachttraining kan niet alleen maar in jouw voordeel uitpakken. Als je te snel te veel gewicht wilt tillen kun je namelijk ook snel geblesseerd raken. Daarom is het verstandig om een gestructureerde aanpak en opbouw te volgen. Als veilige basis kun je beginnen met de apparaten in de sportschool. Op deze machines worden alle bewegingen geïsoleerd en kun je in kleine stapjes het gewicht verhogen. Later kun je ook met losse gewichten of stangen aan de gang gaan. De losse gewichten vragen meer van jouw balans en coördinatie. Voor deze oefeningen is het verstandig om instructievideo’s te kijken of een trainer te vragen om de juiste uitvoering. Via deze link kun je een andere blog lezen over een aantal oefeningen die jij kunt uitvoeren in de sportschool.

Laat ons in de reacties weten of jullie een uitgebreid krachttrainingsschema willen zien en of jullie nog andere vragen hebben over krachttraining voor wielrenners.