Bekijk onze tips voor het onderhoud aan jouw fiets

Zelf onderhoud plegen aan jouw racefiets: dit zijn de praktische tips.

De levensduur van jouw fiets en het overall rijplezier is afhankelijk van het onderhoud aan jouw fiets. Regelmatig schoonmaken van de fiets en de ketting is een no-brainer. De grotere klussen kunnen overweldigend voelen waardoor jij dit liever door een fietsenmaker laat doen. Toch zijn er een hoop reparaties uit te voeren zonder al te specifiek gereedschap en kennis. Hieronder staan een aantal tips waar wij zelf veel aan hebben gehad. Zo kun jij goed voorbereid aan de eerste reparaties van jouw fiets beginnen.

Video’s op internet

Er zijn duizenden video’s te vinden over het onderhoud aan jouw fiets. Van de gemakkelijkere stappen als het vervangen van een band of het schoonmaken van jouw ketting tot het uit elkaar halen van de freehub (het onderdeel waarop de tandwielen zijn geschoven) of de headset (verbinding tussen het stuur en voorvork). Het is verleidelijk om aan bouten te draaien en alles wat los kan ook echt losmaken. Het gevaar is dan dat je vervolgens niet meer weet hoe het in elkaar moet. Neem dus rustig de tijd en volg de stappen in de video’s.

Investeer in gereedschap

Met een aantal simpele tools kun jij al de meeste klusjes aan jouw fiets aanpakken. Met inbussleutels, steeksleutels en bandenlichters kom je een heel eind. Wil je jouw tandwielen van de cassette halen? Dan heb je vaak een speciale adapter nodig om in de cassette te steken. Nog specialistischer gereedschap is nodig om bijvoorbeeld bottom brackets the vervangen. Dit soort klussen zijn gemakkelijker en goedkoper om dan door een specialist uit te laten voeren. Ook hier geldt weer dat je op het internet gemakkelijk kunt vinden welk specialistisch gereedschap je nodig hebt voor de benodigde klussen. Zelf hou ik het onderhoud het liefst beperkt tot het vervangen van banden, ketting, casettes en stuurlinten. Ik heb wel eens de kogellagers van mijn wiel uit elkaar gehaald wat leidde tot enorm veel frustratie en lange uren zwoegen in de garage. Bedenk eerst of je in staat bent om het onderhoud uit te voeren voordat je zomaar begint, weet ik nu uit ervaring

Oefen met een ervaren vriend

Misschien ken jij iemand in jouw vriendengroep of wielerclub die handig is met het sleutelen aan zijn of haar fiets. Laat hem of haar dan een keer meekijken of demonstreren hoe je bepaalde handelingen uitvoert. Hierna kun jij dan vaker op eigen kracht deze handelingen herhalen om het in de vingers te krijgen. Vervolgens is het een kwestie van herhaling. Banden vervangen wordt een eitje na het vaak gedaan te hebben en onderhoud aan jouw fiets kun jij nu helemaal zelf.

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem contact met ons op en wij beantwoorden gratis al jouw wielren-gerelateerde vragen!

Met sportieve groet,

De mannen van TBT