Waarom heet wielrennen nu eigenlijk wielrennen?

De term “wielrennen” is waarschijnlijk ontstaan in de vroege dagen van de sport, toen het nog bekend stond als “fietsen”. Naarmate de sport populairder werd en er meer verschillende disciplines ontstonden, zoals baanwielrennen, wegwielrennen en mountainbiken, werd de term “wielrennen” gebruikt om alle disciplines van het fietsen te beschrijven waarbij snelheid en competitie centraal staan. Kortom, “wielrennen” is de term die we gebruiken om deze sport te beschrijven omdat het de actie weergeeft van racen op een fiets met wielen. Eigenlijk best logisch toch?

Waarom wielrennen soms racefietsen genoemd wordt

Sommige mensen gebruiken de term “racefietsen” om te verwijzen naar de sport van het wielrennen, omdat de fietsen die gebruikt worden in deze sport vaak worden aangeduid als “racefietsen”. Een racefiets is een speciaal ontworpen fiets die is gebouwd om te worden gebruikt in wedstrijden of evenementen waarbij snelheid en prestaties centraal staan.

Racefietsen zijn over het algemeen lichtgewicht (van aluminium of carbon gemaakt) en hebben een aerodynamisch ontwerp om de luchtweerstand te minimaliseren en de snelheid te verhogen. Ze zijn uitgerust met smalle banden en hoge bandenspanning. Meestal hebben ze een groot aantal versnellingen om de renners in staat te stellen om snelheid te maken op vlakke wegen en juist lichter te kunnen fietsen op steile hellingen.

foto-limburg-fiets-2-2
Fietsen in de herfst kleuren op de achtergrond

De geschiedenis van het woord ‘wielrennen’

De term ‘wielrennen’ is afgeleid van de woorden ‘wiel’ en ‘rennen’, en verwijst naar een sport waarbij de deelnemers op een fiets met wielen zo snel mogelijk een bepaalde afstand afleggen. Het woord ‘wielrennen’ werd voor het eerst gebruikt in 1860, toen de sport in Europa populair begon te worden. De vroegste vormen van wielrennen dateren echter al uit de 17e eeuw, toen de eerste fietsen werden ontwikkeld. De fietsen in die tijd hadden echter nog geen pedalen of tandwielen. Dit waren de zogeheten loopfietsen. Door met je voeten op de grond af je zetten kon je de fiets op snelheid brengen. Pas in de 19e eeuw werden de eerste fietsen met pedalen en een kettingaandrijving ontwikkeld en ontstonden er mogelijkheden om op veel hogere snelheid te rijden.

In 1890 werden de eerste wedstrijden georganiseerd en werd de sport steeds populairder onder het publiek. In de eerste helft van de 20e eeuw was wielrennen vooral een Europese sport, maar vanaf 1950 begon de sport ook in andere delen van de wereld populair te worden. In de jaren 1960 en 1970 werd wielrennen een professionele sport, met gesponsorde teams en een uitgebreide internationale wedstrijdkalender.

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem contact met ons op en wij beantwoorden gratis al jouw wielren-gerelateerde vragen!

Met sportieve groet,

De mannen van TBT