Het is een veelvoorkomend gezicht tijdens de Tour de France: tientallen renners die op het asfalt liggen. Ook gister werd de finale ontsierd door een valpartij vlak voor de finish. Maar waarom vallen wielrenners tijdens de Tour de France nou zo vaak? Dat zullen wij in deze blog haarfijn uitleggen.

Groot peloton

Het aantal wielrenners dat meedoet aan de Tour de France verschilt nog wel eens, maar de afgelopen jaren doen er meer dan 150 renners mee aan de grootste rittenkoers ter wereld. Dit jaar zijn er 176 rijders gestart. Met deze aantallen kan het snel krap worden op de Franse wegen. Over het algemeen gaat het parcours over brede wegen, maar zeker in sprintetappes lijken de wegen soms te smal voor het aantal renners. Dit komt doordat de wielrenners allemaal voorin willen zitten tijdens de finale van een sprint. De kans dat je dan voor een valpartij zit en dus niet gehinderd wordt kan zo beperkt worden. In deze strijd komen wielrenners vaak in botsing met elkaar, met vrij vaak een valpartij als gevolg. Het vallen tijdens de Tour de France lijkt er dus bijna bij te horen.

Om die drukte voorin wat te beperken is er tegenwoordig de “5 kilometer regel”. Deze is in het leven geroepen om de druk iets te verminderen, omdat vanaf dit punt voor alle rijders dezelfde tijd geldt. De wielrenners die voor het klassement gaan, over het algemeen geen sprinters maar juist rijders voor het hooggebergte, kunnen zich vanaf dat punt laten afzakken en de laatste vijf kilometer veilig naar de finish rijden. Toch blijft het druk voorin, omdat eigenlijk iedere ploeg wel een sprinter meeneemt om mee te kunnen strijden voor de etappezege in vlakke ritten. Dit gevecht voor positie is waar de meeste valpartijen door ontstaan.

Twee wielrenners op een beklimming die bijna botsen tegen elkaar.
Een botsing is zo gemaakt wanneer je met tientallen renners naar de finishlijn fietst.

Veel druk van sponsoren

De Tour de France is de grootste wielerwedstrijd ter wereld en tevens één van de grootste jaarlijkse sportevenementen. Er wordt zelfs geschat dat er jaarlijks zo’n 3 miljard mensen uit 190 landen naar dit spektakel kijken. Deze wedstijd is zelfs populair onder mensen die normaal nooit naar wielrennen kijken.

Al deze ogen gericht op de Tour de France maken dit evenement ontzettend belangrijk voor de renners, ploegen en sponsoren. Sponsoren willen aan het einde van de rit maar één ding: naamsbekendheid. Een wielerploeg kan daarvoor zorgen door zich in de kijker te rijden en door etappes of klassementen te winnen. Een etappezege kan een carrière maken en de publiciteit levert de sponsoren weer naamsbekendheid op. De druk dat dit met zich meebrengt kan er soms voor zorgen dat wielrenners grote risico’s nemen om te winnen. Wanneer die risico’s te groot worden, zal je weer een aantal rijders zien vallen tijdens de Tour de France.

Toeschouwer die een wielrenner aanmoedigt op een beklimming.

Vallen door vermoeidheid en onoplettendheid

De wielrenners vallen soms omdat ze echt het randje opzoeken van wat mogelijk is. Drie weken lang worden de wielrenners aan zware inspanningen en gigantische drukte blootgesteld. Zowel fysiek als mentaal raken ze uitgeput, terwijl de gemiddelde snelheden rond de 50 per uur liggen. Er hoeft dan maar één renner net niet helemaal opletten om een valpartij te veroorzaakt. Daarnaast heb je ook nog de invloeden van de toeschouwers. Soms staan er mensen langs de kant die het leuker vinden om naar de camera te zwaaien dan naar de renners te kijken. Er zijn veel gevallen waar dit gedrag tot vallen in de Tour de France heeft geleid.

Is er dan niets te doen tegen al dat vallen? Naast betere parcoursbouw en veiligere barrières langs de weg, is er in de laatste jaren ook ontwikkeling in val-beschermende wielerkleding. Er zijn speciale wielerbroeken in omloop waarin met kevlar verstevigde panelen zijn verwerkt. Deze panelen moeten langer heel blijven tijdens een valpartij om zo de huid te beschermen. Toch zie je deze broeken niet veel terug in het peloton. De voornaamste reden zal het comfort zijn. Wielerbroeken die je in de Tour de France tegenkomt zijn net zoals onze Classic wielrenbroek en High Performance wielrenbroek opgebouwd uit lycra panelen. Deze vormen fijn naar het lichaam en ademen goed tijdens warme dagen. De verstevigde panelen zijn stugger en minder ademend, waardoor renners toch voor de standaard wielerbroek kiezen.

Door alle bovengenoemde punten wordt er vaak gevallen in de Tour de France. Laten we hopen dat er in de komende dagen geen valpartijen meer zijn en de renners heelhuids Parijs bereiken.