Zes tips over het voorbereiden op het wielerseizoen

In deze blog geven wij jou zes tips hoe jij je goed kan voorbereiden op het wielerseizoen. Het nieuwe jaar is begonnen, wat voor veel mensen betekent dat ze hun goede voornemens voor dit jaar gaan uitoefenen. Misschien is het jouw goede voornemen wel om veel kilometers op de fiets door te brengen. In dat geval ben je bij deze blog op het juiste adres. Volg onderstaande zes tips voor een gegarandeerd goed wielerseizoen!

1) Bouw rustig op

Hoewel het natuurlijk wel een leuke doelstelling is om direct lange afstanden te fietsen, is het voor de meesten het verstandigst om de inspanningen langzaamaan te verlengen. Jouw lichaam moet tijdens het voorbereiden op het wielerseizoen een weerstand opbouwen tegen de vermoeidheid. Daarnaast moet jouw zitvlak wennen aan de lange dagen op het zadel. Een goede lengte van de eerste paar ritten is een uur. Afhankelijk van jouw gemiddelde kun je daarin rondjes van ongeveer 25 tot 30 kilometer fietsen. Vervolgens voeg je iedere week een kwartier aan deze tijd toe, zodat je na vier weken op ritten van twee uur zit. Na acht weken zou je gemakkelijk een rit van drie uur aan moeten kunnen.

2) Kort en snel doordeweeks, lang en langzaam in het weekend

Meestal moet je het wielrennen combineren met school, werk en privéleven. Dit kan een moeilijke balans zijn en het kan soms lijken alsof er niet genoeg uren in een dag zitten om ook nog te fietsen. Het beste kun je dus langere ritten in het weekend plannen. Als je vroeg op pad gaat kun je zonder al te veel van jouw weekend te missen een mooie duurrit maken. Doordeweeks kun je vervolgens het tempo verhogen. Korte, felle intervallen helpen jouw conditie en snelheid vooruit. Deze ritten hoeven vervolgens maar een uur tot anderhalf uur te duren. Dat geeft jou genoeg tijd om helemaal kapot te gaan.

Wielrenner op een kasseienklim

3) Investeer in goede verlichting

In de winter en het begin van de lente hebben we te maken met korte dagen en lange nachten. Dit maakt het lastig om te fietsen na school- of werktijden aangezien het dan al donker is. Om je toch goed te kunnen voorbereiden op het wielerseizoen bied goede verlichting een uitweg. Goede fietsverlichting maken jouw ritten in het donker een stuk veiliger. De voorlichten van een wat hogere kwaliteit lamp geven dusdanig fel en krachtig licht dat je veel zicht op het wegdek krijgt. Het is even wennen, maar na een paar fietstochten in het donker merk je dat je met een goede koplamp alles kunt zien wat je nodig hebt.

4) Maak plezier onderweg

Het is vaak lekker om even je hoofd leeg te maken wanneer je in je eentje gaat fietsen. Toch raden wij het aan om voor langere fietstochten gezelschap op te zoeken. De tijd en kilometers vliegen veel sneller voorbij wanneer je gezellig aan het kletsen bent. Ook kunnen jullie het kopwerk delen wanneer jullie bijvoorbeeld heftige tegenwind tegenkomen of een hoger gemiddelde willen halen. Het laatste voordeel van samen fietsen is het competitieve element. Wanneer je met jouw vrienden op pad gaat kun je elkaar uitdagen en worden de fietstochten alleen maar leuker. Op deze manieren kun je het ook mentaal volhouden om jouw volume op de fiets te vergroten.

Twee wielrenners fietsen samen op de Camerig

5) Zoek nieuwe routes

Je kunt het wielrennen ook leuk houden door eens een keer een ander rondje te fietsen. Kies een richting en een bepaalde tijd uit en fiets zo lang die richting op. Nadat je bijvoorbeeld anderhalf uur in een bepaalde richting heb gefietst sla je een paar keer af en probeer je zelf de weg terug naar huis te vinden. Voor iets minder avontuur kun je ook met behulp van Google Maps de juiste terugweg vinden. Op deze manier kom je op nieuwe plekken en is in ieder geval de eerste helft van de fietstocht een groot avontuur. Zo kun jij tijdens het voorbereiden op het wielerseizoen jouw eigen routes uitbreiden en kun je deze weer delen met andere fietsers.

6) Investeer in goede fietskleding

Om je goed te kunnen voorbereiden op het wielerseizoen is het ook van groot belang dat jouw materiaal in orde is. Uiteraard geldt dat voor jouw fiets. Ketting, banden en alle andere belangrijke onderdelen moeten goed op orde zijn zodat je niet tegen vervelende problemen aanloopt onderweg. Een ander belangrijk onderdeel is natuurlijk jouw fietskleding. Laten wij daar nu net in gespecialiseerd zijn. Wij weten uit ervaring dat er niks zo erg is als urenlang fietsen met een fietsbroek onvoldoende support geeft. Daarom hebben wij twee soorten fietsbroeken uitgebracht die voor ieder type wielrenner de juiste steun kan geven. Ook hebben wij drie soorten wielershirts om uit te kiezen, ieder met unieke eigenschappen. En het mooiste, ze zijn nog helemaal zelf te ontwerpen ook. Als dat geen goed wielerseizoen wordt, dan weten wij het ook niet meer!

Heb jij nog meer tips voor andere wielrenners? Laat het ons dan weten in de reacties onder deze blog. Op naar een fantastisch wielerseizoen in 2025!