Wat is een goede snelheid tijdens hardlopen

Hardlopen is één van de meest uitgevoerde sporten wereldwijd. Als je alleen al kijkt naar het groeiende aantal deelnemers aan marathons de laatste jaren wordt het duidelijk dat hardlopen populairder is dan ooit. Dat betekent ook dat steeds meer mensen beginnen met hardlopen. Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen kan het best moeilijk zijn om een hardloopsnelheid te vinden die goed bij jouw niveau past. Onervarenheid kan ervoor zorgen dat je te hard van start gaat en jezelf opblaast. Door te trainen leer je jouw lichaam goed kennen en weet je beter wat je aan kunt. Daarbij kun je door veel te trainen het hardlooptempo wat jij vol kunt houden verbeteren. In deze blog duiken wij in op de vraag: wat is een goed hardlooptempo?

Om die vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de gebruikelijke hardlooptempo’s. Doordat zo veel mensen hardlopen zijn er ook veel verschillende niveaus te zien. Dat kan het wel eens moeilijk maken om jezelf niet te veel af te laten leiden door prestaties die veel sneller lijken dan die van jou. Gelukkig kun je door veel te trainen jezelf verbeteren en groeien in jouw prestaties. Want zoals wij zelf altijd zeggen: Training Beats Talent.

Meestal wordt de snelheid van het hardlopen uitgedrukt in aantal minuten per kilometer. Dit is vervolgens ook weer om te rekenen naar aantal kilometer per uur. Zes minuten per kilometer betekent dat je tien kilometer per uur rent. Maar wat is nu een goed hardlooptempo. Dat hangt volledig van jouw niveau af op het moment. Hieronder bespreken wij de meest voorkomende hardlooptempo’s.

6 minuten per kilometer

Over het algemeen is zes minuten per kilometer een mooi hardlooptempo voor beginnende hardlopers. Zou je langzamer rennen, dan moet je jouw lichaam te veel afremmen en kom je in een soort grijs gebied wat ligt tussen wandelen en hardlopen. Het is prettiger voor jouw gewrichten om er iets meer vaart in te houden en te focussen op soepel doorrollen van stap naar stap. Kun je dit hardlooptempo nog niet zo lang vasthouden? Begin dan met intervalblokjes waarbij je een aantal minuten lang dit harooptempo vasthoudt, gevolgd door een korte pauze waarin je blijft wandelen. 

5 minuten per kilometer

Dit hardlooptempo laat zien dat je al aardig wat trainingen in de benen hebt zitten. Vijf minuten per kilometer is vaak een mijlpaal voor beginnende hardlopers om voor een langere tijd vast te kunnen houden. Hoe langer de afstand, hoe uitdagender vijf minuten per kilometer gaat zijn. De overgang van 6 naar 5 minuten per kilometer is waar de meeste mensen lang voor trainen. Belangrijk daarbij is dat je niet te snel naar een hoger tempo gaat. Dit vergroot de kans op blessures en kan demotiverend zijn als je steeds tegen een muur aan loopt. Als je eenmaal gemakkelijk vijf minuten per kilometer heb ik slecht nieuws voor je: de stap van vijf minuten per kilometer naar vier minuten per kilometer wordt nog zwaarder!

4 minuten per kilometer

Voor de gevorderde sporter is vier minuten per kilometer een beste uitdaging. De beter getrainde lopers zullen dit tempo langer vol kunnen houden, voor andere is dit een mooi hardlooptempo om tijdens intervallen aan te houden. Vergis je niet in het verschil tussen vijf en vier minuten per kilometer. Dat is echt een drastische toename in snelheid. Om langer op vier minuten per kilometer te kunnen rennen zul je moeten beschikken over spierkracht, uithoudingsvermogen en bovenal de juiste looptechniek. Hardlopen lijkt simpel, maar snel hardlopen is een vak apart. Goede hardloopschoenen worden nu ook erg belangrijk. Ten eerste omdat je om dit niveau te bereiken veel zult moeten hardlopen. Ten tweede omdat je met het snelle rennen jouw voorwaartse snelheid wilt behouden door meer op jouw voorvoeten te rennen. Goede schoenen die dit bevorderen zijn dan erg nodig.

3 minuten per kilometer

Dit hardlooptempo is alleen maar weggelegd voor de absolute wereldtop of voor zeer korte inspanningen. Voor een getrainde loper is het al erg moeilijk om dit lang vol te houden. Eigenlijk is dit voor de meeste mensen een sprinttempo. Maar er is altijd baas boven baas. Het bizarre wereldrecord van de helaas te vroeg overleden Kiptum had een gemiddelde snelheid van 2 minuten en 51 seconde over een hele marathon. Van dit niveau kunnen de meeste alleen maar dromen en is dat vooral te bewonderen tijdens marathons of atletiekwedstrijden. 

De juiste kleding voor het hardlopen 

Wat kan bijdragen aan een beter hardlooptempo is de juiste hardloopkleding. Tijdens het hardlopen stijgt jouw lichaamstemperatuur door de inspanning. Zeker op warmere dagen of bij zware inspanningen kan de opgebouwde lichaamswarmte jouw prestatie verminderen. Luchtige sportkleding kan hier een oplossing voor bieden, zo ook het hardloopshirt van TBT Sportwear. Ons hardloopshirt is opgebouwd uit een ademende stof om dit te bereiken. Jouw lichaamswarmte kan ontsnappen uit de kleine gaatjes in het weefpatroon van de stof. Zo raak jij niet snel oververhit en kun je langer of harder hardlopen. Wat ons hardloopshirt helemaal uniek maakt is het feit dat jij deze volledig zelf kunt ontwerpen. Geen design is te gek, wij kunnen al jouw favoriete kleuren, patronen en logo’s op het hardloopshirt afdrukken. Benieuwd hoe wij hierbij te werk gaan? Op de pagina sportshirt ontwerpen vertellen wij in detail hoe jij zelf een hardloopshirt kunt ontwerpen.