5 tips om een lange fietstocht te overleven

Of je nu een fanatieke wielrenner bent die ieder jaar duizenden kilometers wegtrapt of een beginnend wielrenner bent die voor het eerst een lange fietstocht gaat rijden, je zult altijd goed voorbereid van start moeten gaan. Hieronder lees je vijf tips die wij uit onze eigen ervaring op de fiets met jullie willen delen.

Onderhoud

Maak je fiets de dag van tevoren schoon, smeer je ketting in en pomp je banden op. Hou met dat laatste rekening met het verwachte weer. Je wilt niet met keiharde banden aankomen als het gaat regenen. Door dit de dag van tevoren te doen heb jij op de dag van de tocht geen omkijken meer naar jouw fiets en kun je direct opstappen. Zorg ook dat jij of iemand van jouw fietsgroep onderweg een reserve binnenband, bandenlichters en een pomp meeneemt zodat je niet onderweg tegen problemen aanloopt.

Brandstof

Eet voldoende op de dag voor de lange fietstocht en in de ochtend van de tocht zelf. Sommige hebben moeite met het wegwerken van een groot ontbijt. Splits het dan op in kleinere porties die je over een langere tijd eet, het laatste deel zou je al op de fiets kunnen nuttigen. Tijdens de tocht is het afhankelijk van de lengte en inspanningsniveau of je en hoe veel je moet eten. Dit kan in de vorm van sportvoeding zoals repen en gelletjes, maar voor degene die daar tegen op zien zijn etenswaren als krentenbollen, ontbijtkoeken of bananen goede vervangers. In ieder geval zoek je iets waar genoeg koolhydraten inzitten. Let wel op dat je uit enthousiasme te veel gaat eten. Dit kan voor een geïrriteerde maag en darmen zorgen waarna het geen voedingsstoffen meer opneemt.

Plan de route van jouw lange fietstocht

Niets is zo vervelend als om de paar minuten moeten stoppen om de route te bekijken. Tegenwoordig zijn er genoeg fietscomputers die een route kunnen laten zien tijdens het fietsen. Als je een beginner bent en nog niet wilt investeren in zo’n fietscomputer kun jij ook jouw telefoon gebruiken met een houder voor op het stuur. Daarnaast is het ook een goed idee om de knooppuntenroutes die door heel Nederland lopen te volgen. Deze verbinden wegen die speciaal uitgekozen zijn voor het fietsen met elkaar waardoor je alleen de bepaalde knooppunten hoeft te onthouden.

Als laatste willen wij jullie onze geheime tactiek vertellen voor onze lange fietstochten. Wanneer je een lange tocht wilt fietsen en je niet de hele tijd de route wilt checken, fiets dan de helft van de tijd die je weg wilt zijn achter jouw neus aan. Kies wegen die je nog nooit hebt gefietst, volg de verkeersborden naar dorpen en steden waar je wel eens wilt fietsen en keer dan om richting huis. Pas na de helft van de tocht zet je dan een navigatie-app aan richting jouw huis. Doe een oortje in en laat de app de weg naar huis voorlezen. Zo heb je geen voorbereiding nodig, kom je op plekken waar je nog nooit geweest bent en voel jij je erg vrij op de fiets.

Ga samen op pad

Alleen fietsen kan soms heerlijk zijn om het hoofd leeg te maken. Echter, wanneer je lang achter elkaar op de fiets zit is iemand of meerdere mensen om je heen een voordeel. Niet alleen kun je samen de tijd doorbrengen met gesprekken over van alles en nog wat, ook kun je met een groepje het kopwerk verdelen. Zo blijft iedereen wat langer fris en kun je weer verder en/of harder fietsen. Daarnaast is het ook prettig om met meer mensen op pad te zijn voor de veiligheid en voor eventuele materiaalpech. Ga eens op pad met iemand die bijvoorbeeld veel ervaring heeft en weer andere routes kent dan jij. Dat houdt het interessant en zorgt ervoor dat jij jouw eigen database aan routes vergroot.

Geschikte wielerkleding

Wanneer jij een lange fietstocht gaat rijden wil je geen irritatie krijgen van de fietskleding die je draagt. Met name de wielrenbroek is van groot belang voor het vergroten van jouw comfort wanneer je urenlang op de fiets zit. Ook is het vervelend als het wielershirt bijvoorbeeld te groot is en de hele tijd aan het wapperen is. Hierdoor raak jij onnodig energie kwijt die je liever stopt in het volbrengen van jouw tocht. Gelukkig weten wij alles over wielerkleding en waar deze aan moet voldoen om comfortabel kilometerslange fietsritten te volbrengen. Neem een kijkje op onze website of vraag ons advies welke fietskleding het beste bij jou past.

Veel succes met jouw eerste lange tocht namens de mannen van TBT Sportwear