Alternatieven voor buiten racefietsen

In de winter zoeken vele wielrenners alternatieven voor buiten racefietsen. Het is winter en dat betekent kou, wind en regen. Geen ideale omstandigheden om op een racefiets te zitten. Helemaal wanneer je dat vergelijkt met een paar maanden terug toen je nog in je korte mouwen de fiets op kon stappen. De echte bikkels weren zich tegen deze elementen door zich goed te kleden en er toch op uit te gaan. Wij hebben zelf ook vele uren in ellendige omstandigheden op de fiets doorgebracht, maar weten ook dat je er wel plezier in moet blijven houden. Daarom stellen wij in deze blog een aantal alternatieven voor om toch aan je fietskilometers te komen in deze gure maanden.

Mountainbiken

Een goed alternatief is het inwisselen van de dunne racefietsbanden voor die van de mountainbike. Niet alleen is dit een stuk veiliger, aangezien het in de winter nat en glad kan worden. Het is vaak ook nog eens een warmer alternatief voor racefietsen. De meeste mountainbikeroutes liggen beschut in de bossen. Hierdoor waait de wind wat minder hard om je heen tijdens het fietsen, wat de gevoelstemperatuur verhoogd. Ook zijn de parcours vaak intensief en afwisselend. Door de klimmetjes en het vele sturen blijf je warm en wordt je van de kou afgeleid. En is het toch koud en nat, dan hoort dat eigenlijk juist een beetje bij het mountainbiken. Na afloop snel de fiets schoonspuiten en zelf onder een warme douche stappen is dan wel aan te raden.

Binnen in plaats van buiten

Wanneer je echt geen kou of regen wilt ervaren tijdens het fietsen, dan is er altijd nog de optie om binnen op een Tacx of soortgelijke apparaten te fietsen. Er zijn drie verschillende varianten van hometrainers waarmee jij in de winter fit kunt blijven, elk in hun eigen prijsklasse. De simpelste en goedkoopste variant is een hometrainer waar je de achteras van jouw achterwiel vastklemt en met de achterband een vliegwiel aandrijft. Bij de tweede optie haal je jouw achterwiel uit het frame en sluit je jouw ketting aan op een aparte cassette van de hometrainer. De derde en duurste optie is een permanente hometrainer met ingebouwd ketting en vliegwiel. Met de meeste hometrainers kun je zelfs online racen door de ingebouwde wattagemeters. Hierdoor heb je genoeg uitdagingen om alles te geven terwijl je binnen aan het fietsen bent.

Alternatieve trainingen naast racefietsen

De wintermaanden is ook een mooie tijd om eens alternatieve trainingsmethoden toe te passen. Train je conditie bijvoorbeeld door te zwemmen of door hard te lopen. Ook voor het hardlopen kun je bij ons terecht voor een volledig custom te ontwerpen hardloopshirt. Naast andere sporten zoals hardlopen os het ook een goed idee om in de winter te investeren in jouw spierkracht en stabiliteit. Krachttraining kan hier goed bij helpen. Door in de winter aan jouw core- en beenspieren te werken heb je er in de zomer profijt van tijdens het sprinten en klimmen in de bergen. Dit kan gelukkig droog en warm in de sportschool of vanuit huis.

Heb jij nog andere tips om de winter als wielrenner door te komen? Laat het ons dan weten in de reacties op deze blog!