Tips voor het beklimmen van de Alpe d’Huez

De geschiedenis van de Alpe d’Huez

De Alpe d’Huez is natuurlijk een grote naam in de wielersport. Om deze 21 haarspeldbochten goed op te klimmen ga ik jullie vertellen hoe ik deze klim heb ervaren en welke voorbereiding jij kan treffen om deze berggigant te overwinnen. Naast dat de Alpe d’Huez een zware Alpencol is, is het ook een klim met een rijke geschiedenis.  Wereldwijd is de klim bekend van de vele opnames in de Tour de France waar vaak het gevecht door klimmers en klassementsmannen wordt bepaald. In Nederland staat hij vooral bekend door de successen van onder meer Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper. Daardoor wordt tijdens een etappe van de Tour de France die over de Alpe d’Huez gaat ook altijd bocht nummer 7 geclaimd door de Nederlanders. Maar genoeg over de geschiedenis, het is tijd om jou beter op weg te helpen met jouw toekomstige beklimming!

Welke voorbereiding kan ik treffen 

Er zijn verschillende belangrijke factoren die helpen om Alpe d’Huez te beklimmen. Denk daarbij aan jouw conditie,  jouw materiaal, voeding en algemene voorbereiding.  Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om jouw tijd op de Alpe d’Huez te verbeteren:

  1. Trainen:

Het beklimmen van Alpe d’Huez vereist uithoudingsvermogen en kracht. Train dus jouw spieren en verhoog je uithoudingsvermogen door regelmatig te fietsen. Wissel dit af met rustige ritjes voor de basisconditie en wat meer intensievere trainingen om je prestatie op een beter niveau te krijgen.

  1. Voeding: 

Eet gezonde en uitgebalanceerde maaltijden en drink genoeg water om je lichaam in topconditie te houden. Daarnaast moet je tijdens de klim ook minimaal één voedingswaar tot je nemen. Denk hierbij aan een banaan of, nog makkelijker, een gelletje. Dit is een koolhydraatrijke gel dat je in één keer door kan slikken. Dit heeft genoeg voeding voor zeker 20 minuten intensief fietsen. Het voordeel van een gelletje is het snel wegwerken van de inhoud. Tijdens een zware beklimming heb je weinig adem om te eten. De sportgel is zo op en wordt vervolgens ook snel opgenomen door het lichaam.

  1. Rust: 

Zorg voor voldoende rust en slaap voor de dag van de beklimming zodat je fit en uitgerust bent. Na al het harde trainen in voorbereiding op de beklimming is rust ook erg belangrijk. Maar let op: een reisdag geld niet al rustdag. Als je aankomt na een hele dag rijden zijn je benen vaak slap en stijf. Ga de eerstvolgende dag alleen even kort de omgeving verkennen en doe het vooral niet te intensief.  Dan ben je die dag erna klaar voor de echte klim.

  1. Constant trappen: 

Probeer bij het beklimmen van de Alpe d’Huez constant te trappen. Plaats geen tempoversnellingen waardoor je jezelf uitput. Het is beter om een steady tempo aan te houden dan een wisselend of zelfs te snel tempo in het begin. Op deze manier blijft de gehele klim plezierig. En mocht je de laatste kilometers toch nog energie over hebben, dan kan je die altijd nog eruit gooien met een versnelling in het laatste kwartier van de beklimming 

  1. Geef niet op:

Blijf volhouden, zelfs als het moeilijk wordt. Focus op kleine stapjes en hou vol tot het einde. Zoals het bekende spreekwoord al zegt: ‘er is altijd licht aan het einde van de tunnel’. Nu heeft de Alpe d’Huez geen tunnels maar wel ‘makkelijkere’ gedeeltes. Zo begint de klim erg steil maar wordt het middendeel voor je gevoel een stuk aangenamer.  Zorg er wel voor dat je het juiste verzet (aantal tandjes op de tandwielen) op je fiets hebt. Op deze manier kan je altijd je juiste cadans houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beklimming van Alpe d’Huez enige training en voorbereiding vereist. Plan je tocht en bereid je voor op de uitdaging. Met de bovengenoemde tips moet dat zeker lukken! En vergeet ook zeker niet te genieten van het uitzicht onderweg want die is ook voor mij na meer dan 10 keer nog steeds de moeite waard. 

Namens de mannen van TBT: succes!

TBT Custom fietsshirt 10