Wielrenfiets onderhouden in de winter: Bekijk de tips voor langdurige Prestaties

Wielrennen in de regen kan verfrissend zijn, maar het kan ook een tol eisen van je geliefde racefiets. Regenwater, modder/zand en evt zout kunnen je fiets versneld doen slijten. Daarom is het cruciaal om je wielrenfiets grondig te onderhouden als je regelmatig in natte omstandigheden rijdt. Hier zijn enkele belangrijke tips om je fiets in topconditie te houden, zelfs als de regen met bakken uit de lucht komt of de fietspaden al worden bestrooit door zout tegen de gladde ochtenden.

1. Reinig je fiets na elke rit

Het is verleidelijk om je fiets gewoon in de schuur te gooien na een natte rit, maar dat kan leiden tot corrosie en slijtage. Maak er een gewoonte van om je fiets te reinigen zodra je terugkomt. Gebruik een zachte borstel, en veel water om modder en vuil weg te spoelen. (mocht je toch haast hebben spoel dan enkel je fiets af met water) Vergeet niet om de ketting en tandwielen extra aandacht te geven door ze weer droog te maken en in te vetten tegen de roest.

2. Smeer de ketting regelmatig

Regen spoelt de smeer van je ketting weg, waardoor roestvorming en slijtage kunnen ontstaan. Investeer in een hoogwaardig kettingsmeermiddel dat speciaal is ontwikkeld voor natte omstandigheden. Smeer de ketting regelmatig na het reinigen en laat het smeermiddel goed intrekken voordat je weer gaat rijden. Let op: Met de ”wet lube” variant is het wel lastiger om je ketting later weer helemaal schoon te krijgen. Gebruik dus niet te veel.

3. Controleer en vervang remblokken indien nodig

Remblokken kunnen sneller slijten in natte omstandigheden. Controleer regelmatig de slijtage van je remblokken en vervang ze op tijd als ze versleten zijn. Goede remmen zijn erg belangrijk, vooral op natte wegen. Spoel ook goed de schijven schoon met water als je die hebt. Dat zorgt ervoor dat er minder zand in je remblokken komen waardoor ze langer meegaan.

4. Houd je banden in goede staat

Controleer je banden zorgvuldig op uitdroging en scheurtjes en andere beschadigingen die kunnen optreden als je door natte, vuile wegen rijdt. Zorg ervoor dat je banden de juiste bandenspanning hebben, Bij nat of glad weer kan je makkelijk op 5.5 a 6 bar gaan zitten. Hierdoor heb je meer bandoppervlakte op de weg waardoor je meer grip hebt.

5. Droog en berg je fiets goed op

Laat je fiets niet langdurig nat staan. Droog hem grondig af na het reinigen en bewaar hem op een droge, goed geventileerde plaats. Als je de mogelijkheid hebt, zet hem dan lekker binnen neer. Omdat de binnentemperaturen wat hoger zijn verdampt het laatste beetje vocht vanzelf. Ook is dat een extra motivatie om je fiets schoon te maken.

Wielrennen in de winter

Wielrenfiets onderhouden in de winter. Wielrennen in de winter kan een geweldige ervaring zijn, maar het vereist ook extra aandacht voor het onderhoud van je fiets. Met de juiste zorg en aandacht zal je fiets je nog vele kilometers veilig en betrouwbaar door natte ritten leiden. Blijf niet binnen als de regen valt, maar ga eropuit en geniet van je favoriete sport terwijl je fiets in topvorm blijft. De zomer is natuurlijk nooit ver weg. Mocht je de regen niks vinden pak dat gewoon de tacx of ga lekker mountainbike.

Veel succes deze winter!

Sportieve groet,

De mannen van TBT