Tips voor het beklimmen van de Mont Ventoux

Eén van de bekendste bergen die met de fiets te beklimmen valt is de Mont Ventoux, de Reus van de Provence. Door het kale landschap op de top lijkt het haast alsof je op de maan fietst. De harde wind die vaak over dit kale landschap waait is de inspiratie voor de naam van de Mont Ventoux. Ventoux is afgeleid van venteux en betekent winderig in het Frans. Veel wielrenners hebben de top al bereikt en doordat je de berg van drie verschillende kanten kunt beklimmen is deze geschikt voor zowel de beginnende fietser als de ervaren profwielrenner. Ik ben zelf het avontuur aangegaan en heb deze berg op één dag maar liefst zes keer beklommen. Hieronder geef ik jou de beste tips mee om goed voorbereid aan de start te staan van jouw beklimming van de Mont Ventoux.

Verschillende kanten

Maar liefst drie wegen gaan vanaf verschillende kanten naar de top van de Mont Ventoux. De bekendste en misschien wel de zwaarste kant start vanuit Bedoin. Deze beklimming is 20,8 km lang, gemiddeld 7,7% en heeft 1594 hoogtemeters. Zelf vind ik de beklimming vanuit Malaucène misschien nog wel vervelender. Deze is 21 km lang, gemiddeld 7,5% en heeft 1564 hoogtemeters. Het zware aan deze beklimming vond ik de middelste kilometers die rond de 11% en 12% in een kaarsrechte weg omhoog lopen. De langste beklimming maar daardoor ook de minst steile kant start vanuit Sault. Deze klim is 24,4 km lang, gemiddeld 4,9% en heeft 1204 hoogtemeters. Dit is dan ook de kant die wij aanraden als je voor het eerst naar de top van een berg in het hooggebergte wilt fietsen. Let wel op: de laatste zes kilometer zijn hetzelfde als de beklimming vanuit Bedoin en zijn dus zwaarder dan de rest van de klim vanuit Sault.

Indelen is de sleutel tot succes

Alle drie de kanten hebben zoals gezegd dus een ander verloop. Wat hoe dan ook belangrijk blijft bij het beklimmen van een berg is het indelen van de inspanning. Je bent bij het beklimmen van de Mont Ventoux al snel 1,5 tot 3 uur aan het fietsen. Ga zeker niet te hard van start en probeer een ruime inschatting te maken hoe lang jij over de beklimming ga doen. Neem aan de hand van die lengte een passende hoeveelheid eten en drinken mee. Eet om het half uur een klein beetje zodat je niet verrast wordt door een hongerklop. Langs de drie routes van de Mont Ventoux zijn geen fonteintjes te vinden zoals je misschien gewend bent op andere beklimmingen. Neem dus voldoende water mee. Is het erg heet en is al het water op voordat je bij de top bent? Dan kun je zes kilometer onder de top stoppen bij Chalet Reynard om wat te drinken te halen (dit geldt voor de beklimmingen uit Bedoin en Sault). Vanuit Malaucène kom je zo’n vijf kilometer onder de top ook nog een restaurant tegen.

Bekijk de weersvoorspellingen

De naam verraad het al. Het kan erg hard waaien op de top van de Mont Ventoux. Is het in het dal nog heerlijk rustig weer met een aangename temperatuur, dan kan het alsnog gigantisch hard waaien op de top met de bijbehorende daling van de gevoelstemperatuur. Bekijk dagen van tevoren en op de dag van de beklimming dus goed naar de weersvoorspellingen. Belangrijk is het om te weten wat de windsnelheid op de top is, wat de temperatuur gaat zijn op de top op het moment dat jij boven bent en of het gaat regenen.

De ligging van de Mont Ventoux

Door de ligging van de berg kan het ook nog eens erg warm worden in de zomermaanden. Het eerste deel van de beklimming van alle drie de kanten is door een bos. Wanneer het warm is zul je in het bos geen mogelijkheden tegenkomen om even stil te staan bij een fonteintje of af te koelen op een open stuk waar wat meer wind staat. De hitte blijft hangen tussen de bomen waardoor jij het snel warm kunt krijgen, zeker op de beklimmingen vanuit Bedoin en Malaucene. Het voordeel van het stuk door het bos is dat je iets beter beschermt bent van de zon, die op het kale gedeelte van de laatste zes kilometer klimmen weer vrij spel heeft. Smeer je dus altijd goed in wanneer je een berg gaat beklimmen. Wil je goed voorbereid aan de start staan in de zomermaanden, trek dan een custom klimshirt van TBT Sportwear aan!

Genieten

Als laatste tip wil ik jou meegeven om te genieten van deze unieke berg. Het landschap op de Ventoux is uniek, dat is op geen enkele andere berg te vinden. Doordat dit de enige hoge berg in de buurt is kijk je over de gehele Provence uit. Voor de echte diehards is het zeker de moeite waard om wat vroeger op de dag of juist wat later op de dag deze berg te beklimmen. De zonsopgang of zonsondergang vanaf de top is ronduit fenomenaal.

Ontwerp samen met ons jouw unieke climb wielerkleding. Dit climb wielershirt is speciaal gemaakt voor beklimmingen zoals de Mont Ventoux!

Namens de mannen van TBT wensen wij jou veel plezier met het bedwingen van deze kale reus!